egészségközpont

Miért a fejünkön nő a leghosszabb szőr?

Gondolkozott már azon, hogy a hajunk miért nő sokáig, míg a testünk többi részén található szőr növekedése jóval korábban megáll? A válaszhoz ismernünk kell a szőr (vagy haj, lényegében ugyanaz) életciklusát.

A szőrnövekedésnek három fázisát különböztetjük meg:

Növekedési (anagén) fázis: a szőrszál növekedése a szőrtüszőben történik az előző szál mátrixának maradványából. A mátrixsejtek 24 óránként osztódnak, osztódásukkal a szál folyamatosan növekszik. Ebben a fázisban termelnek a pigmentsejtek melanint, a szőrszál festékanyagát.

Átmeneti (katagén) fázis: a sejtosztódás és ezáltal a szőrnövekedés lelassul, s végül megáll. A szőrtüsző elválik a papillától, ezután kis sejtcsoportot maga után hagyva elkezd felfelé vándorolni.

Nyugalmi (telogén) fázis: a szőrtüsző nyugvó állapotban marad, elszarusodik, majd eléri a bőrfelszínt. A nyugalmi fázis végén az újonnan növekvő szőrszál kilöki az előzőt, és újraindul a szőrnövekedés.

A szőr hossza tehát tulajdonképpen attól függ, hogy meddig képes az első fázisban maradni. A hónaljszőrökért felelős sejtek például úgy vannak programozva, hogy körülbelül 4 hónap után átlépjenek a második fázisba, míg a hajunk akár 6-7 évig is növekedhet! Így egyszerűen több ideje van hosszúra nőni.

A (látható) hajunknak átlagosan körülbelül 85%-a van növekedési fázisban, míg a hónaljszőrünk csupán 20-30%-a.

Ebből láthatjuk azt is, hogy miért nem elég egy alkalom a végleges szőrtelenítéshez. Lézeres szőrtelenítés során a növekedési fázisban lévő szőrszálakat célozzuk. Miután megszabadultunk az éppen aktív szálaktól, meg kell várnunk, hogy a nyugalmi állapotban lévők újra elkezdjenek nőni. Ez a hónaljunk esetében akár 3-4 hónapig is eltarthat.

Kérdése van szépészeti kezeléseinkről?

A Szegi Medical Center munkatársai konzultációt biztosítanak az Ön számára! Keressen minket bizalommal e-mailben vagy telefonon! 

Ide kattintva megtalálja elérhetőségeinket vagy kattintson az alábbi gombra:

Címke :

szőrtelenítés

Megosztás :

Foglaljon időpontot!

Nálunk mindent megtalál egy helyen - az esztétikai kezelésektől kezdve, a szakrendeléseken át, egészen a diagnosztikai vizsgálatokig. Jöjjön el hozzánk egy konzultációra!

Legújabb bejegyzések