Miért a fejünkön nő a leghosszabb szőr?

Meglepődött a hölgy aki megtudta miért a fejünkön nő a leghosszabb szőr

Gondolkozott már azon hogy a hajunk miért nő sokáig, míg a testünk többi részén található szőr jóval korábban megáll?

Na nem mintha derékig érő hónalj bunda után vágyakoznánk, de mindenesetre érdekes.
Először is ismernünk kell a szőr (vagy haj, lényegében ugyanaz) életciklusát.
3 fázison megy kereszül:

  • Növekedési (anagén) fázis: a szőrszál növekedése a szőrtüszőben történik, az előző szál mátrixának maradványából. A mátrix sejtek 24 óránként osztódnak, osztódásukkal a szál folyamatosan növekszik. Ebben a fázisban termelnek a pigmentsejtek melanint, a szőrszál festékanyagát.
  • Átmeneti (katagén) fázis: a sejtosztódás és ezáltal a szőrnövekedés lelassul, s végül megáll. A szőrtüsző elválik a papillától, ezután kis sejtcsoportot maga után hagyva elkezd felfelé vándorolni.
  • Nyugalmi (telogén) fázis: a szőrtüsző nyugvó állapotban marad, elszarusodik, majd eléri a bőrfelszínt. A nyugalmi fázis végén az újonnan növekvő szőrszál kilöki az előzőt, és újra indul a szőrnövekedés.

A szőr hossza tehát tulajdonképpen attól függ, hogy meddig képes az első fázisban maradni. A hónaljszőrökért felelős sejtek például úgy vannak programozva, hogy körülbelül 4 hónap után átlépjenek a második fázisba, míg a hajunk akár 6-7 évig is növekedhet! Így egyszerűen több ideje van hosszúra nőni.
A (látható) hajunknak átlagosan körülbelül 85%-a van növekedési fázisban, míg a hónaljszőrünk csupán 20-30%-a.

Ebből láthatjuk azt is hogy miért nem elég 1 alkalom a végleges szőrtelenítéshez. Lézeres szőrtelenítés során a növekedési fázisban lévő szőrszálakat célozzuk. Miután megszabadultunk az éppen aktív szálaktól, meg kell várnunk hogy a nyugalmi állapotban lévők újra elkezdjenek nőni. Ez a hónaljunk esetében akár 3-4 hónapig is eltarthat. De előbb-utóbb ki fognak bújni, és akkor nincs menekvés.

Iratkozzon fel hírlevelünkre itt!

Szegi Medical Center