egészségközpont

Gomba is okozhat pattanásokat!

Bőrünkön megannyi mikroorganizmus él, ami többek között segít annak megfelelő működésében.

Azonban a jóból is megárt a sok; általában, ha valami túlzottan elszaporodik bőrünkön, az problémákhoz vezethet. Ilyen például a bőrünkön alapól megtalálható malassezia folliculitis nevezetű gomba.

Honnan ismerhetjük fel?

A malassezia folliculitis elszaporodása rengeteg bosszúságot okozhat az embernek. Tüneteit könnyen összetéveszthetjük pattanásokkal, viszont nem a faggyú túltermelődése vagy az eltömődött pórusok okozzák. Így a tradicionális pattanástalanító módszerek hatástalanok vele szemben. Általában olyan, zsírosabb területeken bukkan fel, mint a homlok, vagy áll, de háton és karon is gyakran előfordul, apró, egységes méretű és eloszlású, fehér, vagy bőrszínű kis dudorok formájában.

Milyen okai lehetnek?

  • Párás környezet – mivel a tüneteket okozó élesztőgomba a párás, meleg környezetet kedveli, nyáron gyakrabban fordul elő, mint télen.
  • Antibiotikumok, szteroidok – az akné kezelésére gyakran antibiotikumos készítményeket írnak fel, a gombák azonban hatására még gyorsabban elszaporodnak.
  • Izzadás – a nedvesség tökéletes környezetet biztosít az élesztőgombáknak, így olyanoknál, akik sokáig viselnek olyat ruhát, amiben leizzadtak, nagyon gyakori (pl. sportolóknál).
  • Smink, bőrápoló termékek – az élesztőgomba azért a bőr zsírosabb területein jelenik meg, mert olajjal táplálkozik. Akár a legkisebb mértékű olaj is előidézheti a gomba szaporodására, így kevés olyan termék marad, ami biztosan nem ront a helyzeten.
  • Diéta – a magas cukor- és élesztőtartalmú ételek is előidézhetik, így lehet, hogy áldozatot kell hoznunk ilyen téren is.

Hogyan szabaduljunk meg tőle?

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mi a probléma okozója, látogassunk el egy bőrgyógyászhoz! Ha úgy látjuk, gomba által kialakult pattanásaink vannak, kövessük az alábbiakat:

Váljunk meg az olajat tartalmazó termékektől. A seiza.co keresője segítségünkre lehet kiszűrni a malasseziát tápláló termékeket, összetevők alapján.

Edzés után, ha tehetjük, mossunk azonnal arcot és zuhanyozzunk le!

Kerüljük a túlzott cukor-és szénhidrátbevitelt, legalábbis addig, amíg bőrproblémáink nem javulnak.

Tapasztalt bőrgyógyászaink örömmel állnak rendelkezésére. Foglaljon időpontot elérhetőségeinken!

Kérdése van a bőrápolásról?

A Szegi Medical Center munkatársai konzultációt biztosítanak az Ön számára! Keressen minket bizalommal e-mailben vagy telefonon! 

Ide kattintva megtalálja elérhetőségeinket vagy kattintson az alábbi gombra:

Címke :

malassezia folliculitis

Megosztás :

Foglaljon időpontot!

Nálunk mindent megtalál egy helyen - az esztétikai kezelésektől kezdve, a szakrendeléseken át, egészen a diagnosztikai vizsgálatokig. Jöjjön el hozzánk egy konzultációra!

Legújabb bejegyzések