A képernyő öregítheti a bőrt?

A képernyő öregítheti a bőrt?

Már a Nap által kibocsátott sugaraknak is nagy mértékben ki vagyunk téve, melyek károsítják és idő előtt öregítik a bőrt, ha nem óvjuk megfelelően. Létezik azonban egy mesterséges fényforrás, mely szinte egész nap hatással van ránk: okoseszközeink képernyője. Vajon valóban káros a bőrre nézve a kék fény hatása?

A bőr az egyik legsebezhetőbb célpontja az oxidatív stressznek, (amikor a szabad gyökök túlerőbe kerülnek az antioxidánsokkal szemben) ami szorosan kapcsolódik a bőröregedéshez. Friss kutatások kimutatták, hogy amikor az emberi bőrsejtek akár csak 1 órára ki vannak téve az elektronikus eszközök által kibocsátott (LED) fénynek, az a szabad gyökök keletkezéséhez és a sejtek elhalásához vezethet.

A kutatások alapján az is kiderült, hogy a szelfikhez használt vaku fényspektruma is felgyorsíthatja a bőr öregedését. A mobilos filterek segítségével hiába varázsolunk képeinken babaarcot magunknak, ha a mobilunk fénye a való életben károsítja bőrünket!

Ha már röpke egy óra is felgyorsíthatja az öregedési folyamatot, nem is merünk belegondolni, hosszútávon mit tehet a bőrrel a kék fény. A kutatások sajnos odáig nem jutottak még el, hogy erre rájöjjenek. A kék fénynek csaknem mind ki vagyunk téve; ezt a cikket valószínűleg Ön is okostelefonján olvassa. A számítógépek képernyői sem különbek ilyen szempontból, ráadásul rengeteg ember dolgozik előttük órákon át.

A kék fény szerencsére közel sem olyan káros a bőrre, mint az UV sugárzás. Szemünknek jobban árt, mint bőrünknek, így jó beszerezni kék fény-szűrős szemüveget munkához. Már számos kék fény ellen védő kozmetikai termék van a piacon, de ezek közül egyik sem képes a 100%-os védelemre. Tanulmányok szerint pedig az egyetlen, hatásosnak bizonyuló megoldás a LED-es képernyők színképtartományának megváltoztatása – a legtöbb okostelefonon már van kékfény szűrő funkció, ez valamelyest segíthet probléma kiküszöbölésében.

Klinikánkon számos bőrfiatalító megoldást kínálunk. Ha kérdése van, vagy megoldást keres, jelentkezzen ingyenes konzultációnkra!

Forrás: Arjmandi N, Mortazavi G, Zarei S, Faraz M, Mortazavi SAR. Can Light Emitted from Smartphone Screens and Taking Selfies Cause Premature Aging and Wrinkles?. J Biomed Phys Eng. 2018;8(4):447-452. Published 2018 Dec 1.

Szóljon hozzá

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.

Szegi Medical Center