Alkatok és tévhitek

Tévhitek és érdekességek a testalkatokról

Alapvetően 5 női és 3 férfi testalkatot különböztetünk meg. Bizonyára ismerik a hölgyek alaktípusait jelölő oszlop, tölcsér, homokóra, alma, körte elnevezéseket, illetve a téglalap, háromszög és ovális besorolásokat, amelyeknek segítségével az urak testalkatát különböztetjük meg. Viszont talán kevesebben ismernek bizonyos tényeket, amelyek sokat segíthetnek az önelfogadásban és a harmonikus öltözködési szokások kialakításában.

Nem minden homokóra alkatú nő rendelkezik dús keblekkel

Elterjedt az a tévhit, mely szerint csak a dús idomú, vékony derekú nők sorolhatók a homokóra alkathoz. Ám ezt koránt sincs mindig így. Valójában a váll, a derék és a csípő egymáshoz viszonyított arányai adják ki a homokóra formát.

Hagyd az oversize ruhát másra!

A különböző alkatok szívesen nyúlnak a nagyobb méretű, oversize ruhák után az egyenletes összkép reményben. De a legtöbb esetben ez sajnos nem működik. Sokkal jobb megoldás, ha kihangsúlyozzuk az előnyös területeket. Ha szép a válla, lába, dekoltázsa, ne féljen megmutatni a világnak! Ha pedig karcsú a dereka, hangsúlyozza egy övvel.

A minták erősítenek, de ez nem mindig baj!

Bár hódítanak a letisztult, monochrome szettek, néha érdemes kísérletezni a mintákkal is. Azon túl, hogy játékosságot visznek megjelenésünkbe, arányainkat is jótékonyan befolyásolhatják a jól megválasztott minták. Az oszlop alkatúaknak kifejezetten előnyösek a nagy minták, a vastag csíkok, a hatalmas pöttyök, míg a többi alkat játszhat a finomabb rajzolatokkal. A körte alkatúaknak érdemes a felsőtestüket mintába burkolni, míg a tölcsér alkatú hölgyek elmerülhetnek a motívumokkal gazdagított szoknyák és nadrágok világában.

Nem a homokóra, hanem az oszlop alkat a nyerő!

Legalábbis a divat világában, ahol test úgy viszonyul a ruhához, ahogy a vászon a festményhez. A valóságban az alkatnak semmi köze sincs a szépséghez, mégis, sokan úgy gondolják, hogy a homokóra alkatúaknak a legkönnyebb, hiszen raktuk minden jól áll. Sajnos, ez nem mindig van így. A zsákruhák, a magasderekú nadrágok, a fodrok a deréktájon és a garbók kifejezetten visszavethetik ezen alkat előnyeit.

Szegi Medical Center