egészségközpont
narancsbőr

Mit lehet tenni a narancsbőr ellen?

Megdöbbentő, de 2020-hoz képest az elmúlt egy évben megközelítőleg 170 százalékkal többször kerestünk rá a „Mit tegyünk a narancsbőr ellen?” kérdésre a Google trendjei alapján!

Ez is mutatja, hogy a karantén alatt sokkal kevesebbet mozogtunk, mint általában, és emiatt többen is új „ellenséget” szereztünk maguknak, amit csak úgy hívunk, hogy narancsbőr, vagy másnéven cellulit.

Mi az a cellulit?

A cellulit fő ismertetőjelei a bőrön megjelenő gödröcskék, melyek jellemzően a combon, vagy fenék tájon fordulnak elő és kísértetiesen hasonlítanak a narancs héjának felszínére – innen ered a jelenség leírására használt narancsbőr kifejezés.

A cellulit a bőr felszíne alatt található kötőszövet és a zsírréteg kölcsönhatásából alakul ki. A szervezetünk által fel nem használt káros anyagok a zsírsejtekben raktározódnak el, melyek felhalmozódnak a kötőszövetben, és megduzzadva kiboltosulnak az irha irányába és átnyúlnak a bőrrétegbe.

A sejtek ilyenkor nagy nyomást gyakorolnak a bőrre, ami a narancs hepehupás héjára emlékeztető deformációt idéz elő elsősorban a fenéken, illetve a combokon.

Kit érint elsősorban a narancsbőr?

A narancsbőr sajnos nem válogat: életkortól, genetikai adottságoktól és testalkattól függetlenül szinte bárkinél kialakulhat, ám elsősorban a nők küzdenek vele.

A nők 90 százalékát érinti ez a kellemetlenség, míg a férfiaknál csak nagyon ritkán jelentkezik: mindössze 10 százalékra tehető azoknak az aránya, akik megtapasztalják ezt a problémát.

Hogyan lehet ez, amikor a férfiak és a nők nagyon hasonlóan étkeznek és sportolnak?

A válasz a nemek egymástól merőben eltérő zsír-, izom-, és kötőszövet megoszlásában keresendő.

Amíg a férfiak kötőszövetében a zsírsejtek és a kollagénrostok hálószerű struktúrában fonódnak össze, addig a nőknél ezek a rostok párhuzamosan helyezkednek el egymással, és sokkal nagyobb távolság van közöttük.

Ez a szerkezeti eloszlás egy kevésbé erős kötőszövetet eredményez, így a zsírsejtek sokkal könnyebben bejutnak a kollagénrostok közé, ami egyenes út a narancsbőr kialakulásához.

A cellulit kialakulásának okai

A narancsbőr kialakulása több okra vezethető vissza.

  • Hormonális változások

Bármilyen hormonális változás éri a nőket, az elősegíti a cellulit megjelenését.

Éppen ezért akár már kamaszkorban is felbukkanhat a narancsbőr enyhébb formája, később pedig a fogamzásgátlók, a terhesség, majd a menopauza játszanak nagy szerepet a kialakulásában. Mindezért az ösztrogén nevű női hormon a felelős. Azok a nők, akik sok ösztrogént termelnek terhességük idején, vagy a fogamzásgátló tabletta szedése során, hajlamosabbak a narancsbőrre.

  • Egészségtelen táplálkozás

Lehetünk soványak, vagy kövérek, helytelen étkezési szokásaink nyomot hagynak a bőrünkön is.

Ha túl sok szénhidrátot, cukrot, zsírt és sót fogyasztunk, ugyanakkor igen rostszegény az étrendünk, szinte borítékolhatjuk a cellulit kialakulását.

Míg a mértéktelen cukor- és zsírfogyasztás a zsírsejtek kitágításával kedvez a narancsbőrnek, addig a túlzott sóbevitel a folyadék visszatartása által lehetetleníti el a salakanyagoktól való megtisztulást.

  • Dehidratáció

Az emberi test 60 százaléka vízből áll. A megfelelő hidratáltság nélkülözhetetlen, hiszen a legfontosabb élettani folyamatok vizes közegben mennek végbe.

Többek között a szervezetben lévő víz teszi lehetővé a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét, biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatban, valamint a salakanyagok kiválasztásában is.

Ha nem iszunk elegendő vizet, a salakanyagok nem tudnak kikerülni a szervezetből és szépen lassan felhalmozódnak a bőr sejtjeiben, ami miatt az veszít rugalmasságából és könnyű célpontjává válik a cellulitnak.

  • Mozgásszegény életmód

Ha a munkanapunk nagyrészt abból áll, hogy egész nap a képernyőt nézzük, akkor számos egészségügyi veszély leselkedhet ránk – többek között a bikiniszezon megkeserítője, a narancsbőr is.

A mozgásszegény életmódot folytató emberek nyirok-és vérkeringése jellemzően jóval lassúbb, mint a sportolóké, ami miatt nagyobb eséllyel rakódnak le sejtjeikben a méreganyagok.

Izmaik jellemzően nem elég erősek, így nem tudják visszatartani a bőrszövet alatti zsírréteget, ami kitüremkedve a narancsbőr kialakulásához vezet.

  • A nyirokrendszer elégtelen működése

A cellulit háttérében gyakran a nyirokrendszer elégtelen működése áll. Ilyenkor a nyirokfolyadék nem áramlik megfelelően a nyirokerekben, ami miatt a salakanyagok a szervezetben maradnak és lerakódnak a zsírsejtekben.

Régóta fennálló nyirokrendszeri betegség esetén a cellulit felszíni kezelésekkel sem szüntethető meg véglegesen, ezért sok múlhat a korai felismerésen.

  • Káros szenvedélyek

Rossz hír a dohányosoknak, hogy bizony búcsút kell inteniük a cigarettának, ha sima bőrt szeretnének. A cigarettában lévő kátrány ugyanis lerakódik a hajszálerekben és ezáltal rontja a keringést. Ennek többek között az a következménye, hogy a felgyülemlett kátrány megakadályozza a salakanyagok távozását és ezzel „előcsalogatja” a narancsbőrt.

Jöjjön el hozzánk konzultációra!

Amennyiben le akar számolni a narancsbőrrel, keresse fel szakembereinket, akik elvégzik a szükséges vizsgálatokat, és felállítják a diagnózist!

A cellulit kialakulásának fázisai

  • Az első fázis: A narancsbőr kialakulásának első fázisában szabad szemmel még nem lehet látni a combon és a fenéken éktelenkedő hepehupákat. Ha azonban kézzel összenyomjuk az adott bőrfelületet, máris kirajzolódnak a nem kívánatos gödröcskék.
    Ám pánikra semmi ok! Egy kis mozgással és diétával ennél a szakasznál még otthoni módszerekkel is felvehetjük a harcot a narancsbőr ellen.
  • A második fázis: A második fázisban már álló helyzetben is könnyen észrevehetők az elváltozások, azonban fekvő helyzetben a bőrfelszín kisimul.
    Ebben a szakaszban sajnos már nem elegendő életmódot váltani, komolyabb beavatkozásokra van szükség, amelyek helyreállítják a kötőszövet keringését.
  • A harmadik fázis: A legkritikusabb fázisban már nemcsak álló helyzetből, hanem fekvő pozícióból is jól látni a bőr felszínén lévő kitüremkedéseket.
    A narancsbőr ezen szakaszánál már nem érdemes kozmetikai krémekkel kísérletezgetni, sokkal inkább olyan kezelést igényel ez a stádium, amely regenerálja a kötőszöveteket.

 

Hasznos praktikák narancsbőr ellen

Van, aki genetikai adottságaiból eredendően hajlamosabb a narancsbőrre, de általánosságban azt tapasztalni, hogy sokkal inkább külső tényezőkön múlik, hogy kialakul-e a cellulit. Éppen ezért a megelőzés a legjobb fegyver a narancsbőr ellen!

Összeszedtünk néhány tippet azoknak, akik nem szeretnék, hogy később fejtörést okozzon a narancsbőr eltüntetése!

  • Kiegyensúlyozott táplálkozás, bő folyadékfogyasztás

A mágikus narancsbőreltüntető ételt „még nem találták fel”, de van néhány olyan szabály, amit ha betartunk, megelőzhetjük a narancsbőrt, sőt, mérsékelhetjük némileg azt, ha már kialakult.

A legfontosabb, hogy minél kevesebb méreganyagot vigyünk be a szervezetünkbe, ennélfogva érdemes kerülni a túlzottan sós, zsíros, vagy cukros ételeket, továbbá a tartósítószereket, adalékanyagokat és ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket.

Ilyen ételeknek minősülnek például az előkészített termékek, illetve a gyorséttermek ételei is. A szervezetünk is megköszöni, ha sokkal inkább rostban gazdag harapnivalókat helyezünk a tálunkra – zöldségeket, gyümölcsöket, illetve teljes kiőrlésű gabonákat.

Különösen jót tesz, ha az étrendünkben helyet csinálunk a szójának, a citrusféléknek, a brokkolinak, ugyanis ezek mind bőrfeszesítő hatással bírnak és ezáltal bevethetőek a narancsbőr ellen is.

Végül, de nem utolsósorban nem szabad megfeledkeznünk a bő folyadékfogyasztásról sem. Napi minimum 2 liter víz bevitele szükséges ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen megszabadulni a felesleges salakanyagoktól.

  • Mozgásra fel!

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb ellenszer a narancsbőr eltüntetése, illetve megelőzése szempontjából.

Hetente legalább háromszor fél óra intenzív mozgással lehet elérni, hogy messziről elkerüljön minket a cellulit.

A legjobb, ha elővesszük a futócipőnket és nekiindulunk a kilométereknek, ugyanis a futás a leghatásosabb mozgásforma a narancsbőr ellen.

narancsbőr

Mi van akkor, ha az életmódváltás már nem elég?

A cellulit egy nagyon makacs társ, nem szabadulhatunk meg tőle egykönnyen. Sajnos az esetek többségében még sportolással, diétázással, masszázzsal és különböző kozmetikai krémek használatával sem érhető el látványos eredmény, ha már előrehaladott állapotban van a narancsbőr.

Aggodalomra azonban semmi ok: ma már léteznek olyan forradalmian új technológiák, amelyekkel nagyon látványos és gyors javulás érhető el.

A Szegi Medical Center narancsbőr elleni kezelése is ilyen, amely életkortól, testalkattól és genetikai adottságoktól függetlenül is bárki számára jó megoldás lehet.

A kezelések ereje a rádiófrekvenciás és a kavitációs technológiában rejlik, melyek a bőr-és a zsírszövet mélyére hatolnak, anélkül, hogy a páciens bármilyen fájdalmat érezne.

A beavatkozás során alkalmazott ultrahang serkenti a zsírszövet anyagcseréjét, valamint csökkenti a zsírsejtek méretét. A rádiófrekvenciás hullámok ezt kiegészítve bőrfeszesítő hatásukkal segítik a végeredményt.

A hullámok felmelegítik a felszín alatti szöveteket, melynek következtében összehúzódnak a kollagénrostok, feszességet kölcsönözve az adott testrésznek.

Egy narancsbőr elleni kezelés időtartama általában 60 és 120 perc között alakul a páciens testi adottságaitól, illetve a kezelt terület méretétől függően.

Jó hír, hogy akár már egy alkalom is szemmel látható változást eredményezhet, de a narancsbőr állapotától függően minimum 3 kezelés szükséges a kívánt hatás eléréséhez.

Le akar számolni a narancsbőrrel?

A Szegi Medical Center munkatársai konzultációt biztosítanak az Ön számára! Keressen minket bizalommal e-mailben vagy telefonon! 

Foglaljon időpontot!

Nálunk mindent megtalál egy helyen - az esztétikai kezelésektől kezdve, a szakrendeléseken át, egészen a diagnosztikai vizsgálatokig. Jöjjön el hozzánk egy konzultációra!

Legújabb bejegyzések

Töltsd le INGYENES segédletünket és szabadulj meg a narancsbőrtől!