Aknés hegek eltüntetése – Íme a legtutibb módszer!

Aknés hegek eltüntetése – Íme a legtutibb módszer!

Az arcon kialakult hegek gyakran súlyos önértékelési problémákhoz vezethetnek, valósággal megkeserítve az érintettek életét, így nem meglepő, hogy sokan bármit megtennének - és meg is tesznek - a hegek eltüntetése érdekében. 

Azonban ahhoz, hogy sikerrel vegyük fel a harcot a zavaró, sok esetben az életminőségünket is rontó bőrhibákkal, érdemes alaposan utánajárnunk a témának. 

De mik is pontosan az aknés hegek, és mihez köthető a kialakulásuk?

Hegek alatt a bőrsérülések gyógyulása után maradó látható nyomot értjük, pontosabban a helyét kitöltőkötőszövetet. Hegesedés létrejöhet külső okok következtében, de a bőr gyulladásos folyamatai is okozhatnak hegeket - ide tartoznak többek között az aknés hegek is. 

Az akne egy többnyire tinikorban vagy más hormonális és egyéb faktorok hatására ására jelentkező bőrprobléma, amely a faggyúmirigyek túlműködése és eltömődése miatt alakul ki - ezek többsége az arcon, a mellkason és a háton található, így az akne is főleg ezeket a területeket érinti. A pórusok elzáródása gyulladt, fájdalmas pattanások és göbök kialakulásához vezethet, amelyektől természetesen minél gyorsabban szeretnénk megszabadulni, azonban a nyomkodással és piszkálással okozhatjuk a legnagyobb kárt a bőrünknek, hiszen ezáltal mind a hegesedés, mind a felülfertőződés veszélyének is fokozottan kitesszük. 

Az akne a nyolcadik leggyakoribb betegség a világon, amely a közvélekedéssel ellentétben nem csak a serdülők problémája: a felnőtt nők 12-22%-át és a felnőtt férfiak 3%-át érinti.

A hámréteget érintő sérülések hegesedés nélkül gyógyulnak, azonban ha a károsodás ennél mélyebb szinten következik be, a gyógyulást követően hegek maradhatnak vissza. Az akne esetében is ez a helyzet: a gyulladás és elfertőződés következtében kialakult göbök és gennyel teli ciszták a bőr egészen mély rétegeit is elérhetik - ilyen esetekben a regenerálódásnak látható nyomai maradnak felszíni egyenetlenségek és aknés hegek formájában. 

 

Az aknés hegek típusai

Az aknés hegeket megjelenésük alapján három csoportba soroljuk:

 • Atrófiás heg

Az aknés hegek legtipikusabb fajtája az atrófiás heg, amely alatt a bőr síkjához képest mélyebben elhelyezkedő, gödröcske formájú heget értjük. Atrófiás hegek olyan esetekben alakulnak ki, mikor a sebgyógyulás folyamán nem termelődik megfelelő mennyiségű és minőségű kötőszövet - jellemzően bárányhimlő, akne vagy más bőrbetegségek után maradhatnak fenn ilyen hegek.

 • Hipertrófiás heg

A bőr síkjából kiemelkedő, az eredeti sérülés nagyságát nem meghaladó, kezdetben vöröses színű, majd a gyógyulást követően fokozatosan visszább húzódó és halványodó hegeket hipertrófiás hegeknek nevezzük. 

Sajnos ez a javulási folyamat akár évekig is eltarthat és a heg általában ennyi idő alatt sem tűnik el teljesen. Ennek a hegtípusnak a kialakulását az előző típussal ellentétben a megnövekedett kollagéntermelés okozza, és az akne mellett például a vágások és műtéti sebek gyógyulására jellemző. 

 • Keloid

A keloid típusú hegek a sérülést követően akár hetekkel-hónapokkal később is kialakulhatnak. A hipertrófiás hegekhez hasonlóan kiemelkednek a környező bőrből , sötétebb, gyakran vöröses színűek, és az eredeti sérülés határain kívülre is terjedhetnek. Általában égési sérülések szövődményeként alakulnak ki, de az aknés bőr gyógyulását követően is előfordulhat keloidok visszamaradása.

Házi praktikák - használjuk vagy kerüljük őket?

Aki ezzel a problémával küzd, jól tudja, hogy bár maga az akut bőrbetegség is sok fejfájást tud okozni, ez még nem minden: a következő kihívás a gyulladás enyhülésével kezdődik. 

A piros hegek idővel maguktól kivilágosodnak, mivel a vörös színt a kialakuló hajszálerek okozzák, de a heg az azt körülvevő bőrfelülethez képest bemélyedő vagy éppen kiemelkedő, jól észrevehető, tapintásra általában keményebb és rugalmatlanabb marad.

Az aknés hegek eltüntetése után érdeklődők a kozmetikai és bőrgyógyászati kezelések mellett számtalan otthoni praktikával találkozhatnak. Ezek egy része működik, vagy épp ártalmatlan, de némelyik többet árt, mint használ, ezért mielőtt házilag fognál neki a hegeltávolításnak, mindenképp konzultálj bőrgyógyásszal a nagyobb baj elkerülése érdekében! 

 

Ide kattintva megtalálod szakembereink elérhetőségét, akik egyéni konzultáció és személyre szabott kezelési terv keretein belül tudnak neked segíteni a számodra legideálisabb módszerek kiválasztásában!

A leggyakrabban használt “boszorkánykonyha” megoldások

 • Paradicsom, citromlé

A paradicsom és a citrom is nagy mennyiségben tartalmaznak hámlasztó hatású természetes gyümölcssavakat, amelyeket kozmetikusok és bőrgyógyászok is használnak kezelések alapanyagaként, azonban nem megfelelően alkalmazva károsíthatják a bőrt, a hegek mélyülését és újabb sérüléseket okozva! 

 • Almaecet

Az almaecet savtartalma jóval magasabb, mint a friss zöldségeké és gyümölcsöké, így szaktudás nélkül alkalmazva még többet árthatsz vele a bőrödnek. 

 • Olívaolaj

Az olívaolaj hidratáló hatású, ezért a hegek bőrfelületének puhítására alkalmas lehet, akut tünetek esetén viszont kifejezetten káros lehet az olívaolajjal történő kezelés, mivel még inkább eltömítheti a faggyúmirigyeket, és a pórusokba bejutva a felülfertőződés esélyét is növelheti. 

 • Teafaolaj

Ugyan a teafaolaj bizonyítottan antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, töményen alkalmazva hatóanyagai tovább irritálhatják a gyulladt bőrt, ezért ne házilag kísérletezzünk vele! Arra nincs azonban tudományos bizonyíték sem, hogy működne az aknés hegek eltüntetése terén, így ehelyett is inkább a biztosan hatásos kezeléseket javasoljuk.

 • Szódabikarbóna

A szódabikarbónát gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása miatt gyakran ajánlják rovarcsípésekre, emiatt tuti otthoni praktikának tűnhet az aknés hegek eltüntetésére is. Érdemes azonban vigyáznunk: a bőr enyhén savas kémhatással rendelkezik, a szódabikarbóna viszont lúgos kémhatású, emiatt rendszeres használata eltávolíthatja a bőr természetes védőrétegét!

Láthatjuk, hogy a fenti praktikák hasznosnak bizonyulhatnak a bőrproblémák házilag történő kezelésében, de túl gyakori vagy nem megfelelő használatuk könnyen tovább ronthat a helyzeten. Létezik viszont egy korszerű és biztonságos eljárás, amivel azonnal látványos eredményt érhetünk el!

A leghatékonyabb módszer: a lézeres hegkezelés

Az aknés hegek halványítására  hatékony, precíz és biztonságos megoldást jelent a lézeres eljárás. A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy a kezelés az adott hegek típusához igazítható, így szakembereink mindenkinek egyénileg optimalizált módszerrel tudnak segíteni a hegek eltüntetésében. 

A lézeres hegkezelést bőrgyógyász szakorvos vagy plasztikai sebész kollégáink végzik a csúcstechnológiás Alma Lasers Harmony XL Pro géppel, amely a lehető legnagyobb rugalmasságot és pontosságot biztosítja szakembereink számára. 

A legfontosabb tudnivalók a lézeres kezelésről

 • A beavatkozás előtt egyéni konzultáció keretei között személyre szabott kezelési tervet állítunk fel.
 • A kezelés előtti és utáni néhány hét folyamán kerülni kell a szolárium és szauna használatát, valamint az erős napfényt, továbbá bizonyos fényérzékenyítő gyógyszerek szedését.
 • A kívánt eredmény eléréséhez 3-7 alkalommal szükséges elvégezni a lézeres kezelést; egy-egy alkalom 15-30 percig tart.
 • Enyhe fájdalom előfordulhat az eljárás során, ennek elkerülése érdekében helyi érzéstelenítést alkalmazunk.
 • A lézeres hegkezelést követő időszakban tapasztalhatsz enyhe bőrpírt vagy duzzanatot, amelyet speciális nyugtató krémmel kezelhetsz.
 • Az eljárást követően szükség lehet hámosító kezelésre, melynek köszönhetően a frissen megjelenő bőr homogénebb lesz.

Ha le akarsz számolni az aknés hegekkel, keress minket bizalommal e-mailben vagy telefonon!

Szegi Medical Center