Allergológia

Főoldal / Szakrendelések / Allergológia

A Szegi Medical Orvoscentrumban allergológus, immunológus, tüdőgyógyász, bőrgyógyász szakorvosok közös munkával vizsgálják ki az allergiás panaszokat.

Allergológiai szakrendelésünkön a légúti allergiás megbetegedések, ételallergiák, különböző megjelenési formájú bőrallergiák diagnosztikájával és kezelésével foglalkozunk. Számos olyan bőrbetegség létezik, melynek hátterében allergia állhat fenn.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek.


Allergiásak lehetünk például a következő anyagokra:

különbőző allergia fajták ábrázolása
 • pollen (csalánfélék, fák, fehér üröm, fészkes virágzatúak, fűfélék, gabona félék, házi por, lándzsás útifű, libatopfélék, mogyoró, nyírfa, parlagfű, pázsitfűfélék, penészgombák, gyermekláncfű; pollen tábla itt)
 • állati szőrök (macska, ló, kutya, nyúl, tengerimalac, hörcsög – hám/szőr),
 • atka, penészspórák,
 • élelmiszerek (itt fontos elkülöníteni az élelmiszer allergiát az élelmiszer intoleranciától)
 • gyógyszerek (metakrilátok, antibiotikumok, penicillin, barbiturátok, antikonvulzív szerek, insulin, jód)
 • vegyszerek
 • nehézfémek (alumínium, arany, cirkónium, ón, vas, arzén stb.)

Allergének a szervezetbe bejuthatnak a légutakon, étkezéssel vagy a bőrön keresztül is.


Az allergiás reakció jelentkezése lehet:

 • a légutakban, melynek legismertebb formái a köhögéssel, orrfolyással, tüsszögéssel, orrviszketéssel, könnyezéssel járó tünetek;
 • a bőrön kialakuló allergiás tünetek leggyakrabban bőrpirosodás, kiütések, csalánkiütés, ekcéma formájában jelentkeznek, de előfordulhat az arc- ajak viszketése, duzzanata is;
 • A tápcsatornában jelentkező allergiás betegségre a bőrtünetek mellett gyakori hasfájás, puffadás, hasmenés figyelmeztethet. A tünetek lehetnek enyhék vagy súlyosak, melyek az étel elfogyasztását követően nem sokkal (percek, vagy néhány óra elteltével) jelentkeznek.

Az allergológiai vizsgálat fajtái:

 • Élelmiszer- vagy pollenallergia vizsgálata vérből (RAST - radioallergosorbent test).
 • Táplálék intolerancia vizsgálat: 46 tápanyagra kvalitatív módszerrel. Az ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében többféle mechanizmus állhat. Az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek vérmintából történő kimutatásával az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységeket vizsgálja. Az ételintolerancia általában nem veszélyes betegség. Azonban az élelmiszerekre kialakuló érzékenység nagyon kellemetlen tüneteket okozhat és nagymértékben ronthatja az életminőséget. Az eredmény 40 percen belül elkészül.
 • Prick teszt: a bőrt egy apró hegyes eszközzel az allergént tartalmazó folyadék egy cseppjével megkarcolják. A bőrön kialakuló elváltozás nagyságából következtetni lehet az allergia súlyosságára. Egyszerre akár 30 allergénnel is elvégezhető ez a vizsgálat, így egy alkalommal ki lehet szűrni azt az anyagot, amely az allergiát okozza.
 • Epicutan teszt: a páciens hátára allergéneket tartalmazó speciális ragtapaszcsík kerül felhelyezésre.
 • Pulmonológiai funkcionális tesztek: légzésfunkciós tesztek, hörgő hiperaktivitás teszt
 • Radiológiai vizsgálatok.

Az allergiás betegségek kivizsgálása és kezelése összetett feladat, mely több szakma szoros együttműködését igényli.

Felhívás!

Kedves Látogató!

  Cégünknél eddig is a pácienseink maximális védelme és kiszolgálása volt az elsődleges szempont, amely most még nagyobb jelentőséggel bír!

  A Szegi Medical Center nagyon szigorú belső működési protokollt dolgozott ki a járvány megelőzésének érdekében. Ez magába foglalja a szolgáltató egység folyamatos, intenzív fertőtlenítését, az orvosok és a munkavállalók egészségügyi állapotának folyamatos ellenőrzését, illetve a páciensek védelmére kialakított protokollok kidolgozását és betartatását.

  Cégünk csatlakozik a járvány megelőzésének és terjedésének megakadályozására szolgáló hazai és nemzetközi erőfeszítésekhez, amelyekben fontos az Önök részvétele is, ezért a Cégünk tulajdonosi és vezetői köre az alábbi intézkedéseket hozta:

  • A szakrendelésekre és szépészeti kezelésekre csak az alábbi feltételek mellett lehet bejelentkezni:
   • bejelentkezést követően recepciósaink mindenkit visszahívnak, és egy többpontos, a jelenlegi járvány megelőzésének és terjedésének megakadályozására szolgáló kérdőívet fognak kitölteni az Önök együttműködésével,
   • amennyiben a legkisebb kockázat is felmerül, felajánlunk egy későbbi időpontban történő ismételt egyeztetést,
   • ha a kérdőív válaszai alapján az időpont lefoglalható, de a kezelés 2 napot meghaladó időpontban valósul meg, recepciósaink a kezelés előtti napon ismételten telefonálnak és egy pár kérdést ismételten feltesznek,
   • nagyon fontos, hogy akit recepciósaink nem érnek el telefonon és az előzetes szűréseket nem tudják lefolytatni, azt, a többi páciensünk érdekében nem áll módunkban fogadni.
  • Az elfogadott páciensek a klinikára való érkezést követően fertőtlenítési protokollon mennek keresztül, amelyhez nagy tisztelettel kérjük az együttműködésüket. Ez a protokoll kéz-, ruha-, és cipőfertőtlenítésből áll.
  • Meg szeretnénk kérni az érkező pácienseket, hogy maszkban érkezzenek és amíg klinikánkon tartózkodnak azt ne távolítsák el. 
  • A Szegi Medical Centerben egyidőben maximum 5 paciens tartózkodhat, ezért kérnénk a rendelési és kezelési idők pontos betartását illetve, hogy kísérő nélkül jöjjenek. Ha mindenképpen kísérővel szeretnének érkezni, akkor kísérőjének is végig kell csinálnia a meghatározott protokollt.
  • Javasoljuk pácienseinknek, hogy a kezelésekre ne tömegközlekedéssel érkezzenek.

  Ezek a protokollok lehet, hogy egy kis kellemetlenséget, nagyobb türelmet igényelnek, de biztonságossá teszik a Szegi Medical Centerben eltöltött időt és az igénybe vett szolgáltatásokat. Az időpontokat nem kell lemondani, a kívánt kezeléseket el lehet végeztetni. 

  Köszönjük türelmüket és együttműködésüket,

  Szegi Medical Center tulajdonosai és vezetősége

   

  X
  Kapcsolatfelvétel

   Időpontfoglalás

   Kezelésre, Vizsgálatra, Konzultációra az alábbi űrlap kitöltésével is foglalhat időpontot.


   Adatait bizalmasan kezeljük! Adatkezelési tájékoztató


   X
   IDŐPONTFOGLALÁS

   Szegi Medical Center