Radiológiai Szakrendelés

Főoldal / Szakrendelések / Radiológiai Szakrendelés

Dr. Gergely Mária, Radiológus, Szegi Medical Center

Specialitások Hasi UH Hasi kismedence UH Emlő UH Pajzsmirigy UH Carotis (Nyaki verőér) UH Munkahelyek 1973 – 1980. – Debreceni...

Mi a radiológia?

A radiológia egy olyan felhasználó orvostudományi szakág, amely magába foglalja a különböző képalkotó eljárásokat (röntgen, MR, CT, ultrahang). Ezeket elsősorban diagnosztikus, esetenként terápiás célból is alkalmazzák.

Az ultrahangvizsgálatok szerepe egyre fontosabb a képi diagnosztikai eljárások terén. Nagy előnye, hogy nem jár ionizáló sugárzással, emellett gyors és sok helyen elérhető vizsgálat. Számos szervrendszer képalkotó vizsgálata során ez a leginkább preferált első körös módszer.

Hasi ultrahang

A hasi ultrahang vizsgálat segítségével pontos állapotot kaphatunk a máj, az epe utak, az epehólyag, a hasnyálmirigy és a lép alakjáról, szerkezetéről, továbbá jól vizsgálható a vesék és hasi verőerek is, valamint megítélhető a bélfal állapota.

Kismedencei ultrahang

A kismedencei ultrahanggal nőknél a méh és a petefészek, férfiaknál pedig a prosztata vizsgálható. A szervek ábrázolása során azok szerkezeti változásából lehet következtetni a betegségek eredetére.

Nyaki ultrahang

A nyakban futó verőerek kiemelten fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer vérellátásában. Ha olyan panaszok jelentkeznek, mint a szédülés, fejfájás, fülzúgás, látászavar, vagy az ütőereket sztetoszkóppal megvizsgálva zörej hallható, javasolt a nyaki ultrahang.

Pajzsmirigy ultrahang

Pajzsmirigybetegségek gyanúja esetén rendszerint az ultrahang az első vizsgálat. A pajzsmirigy alul- vagy túlműködését egyaránt okozhatja gyulladás, megnagyobbodás, daganat vagy a szervben lévő göbök.

Emlő ultrahang vagy mammográfia?

Téves lenne azt feltételezni, hogy az emlő daganatos megbetegedése csupán a középkörű nőket fenyegeti! A változó korba lépett nők mellett egyre több fiatal nőt is érint, sőt, férfiaknál is előfordul.

Az ultrahangos emlővizsgálat előnye, hogy fiatal korban is részletes képet ad, épp ezért 35 év alatt ez javasolt. Nemcsak az elváltozást magát teszi láthatóvá már abban az esetben is, amikor az még tapintással nem érzékelhető, hanem annak szerkezetére, összetételére is lehet belőle következtetni.

A 20-35 év kor közötti nőknek évente javasolt egy ultrahangos emlőszűrés. 35 éves kor felett az ultrahang a mammográfia (az emlők lágyrészének röntgenvizsgálata) kiegészítő vizsgálataként javasolt.

Az ultrahangos vizsgálat nem jelent megterhelést a szervezet számára és nem jár semmiféle kellemetlenséggel.

Az ultrahang vizsgálat menete

A vizsgálni kívánt területet szakembereink szabaddá teszik, illetve bizonyos régiók esetében (pl. emlő ultrahang) megtapintják az adott testrészt, hogy felmérjék, van-e valamilyen tapintási eltérés.

Az ultrahang vizsgálat során a bőrt speciális géllel kenik be, mely segíti a hanghullámok terjedését és lehetővé teszi a vizsgálófej gördülékeny mozgását.

Az ultrahang biztonságos, megbízható, fájdalom- és sugármentes eljárás. Korlátlan alkalommal megismételhető.

Radiológiai Vizsgálat közben

Így érkezzen hasi ultrahang vizsgálatra!

A hasi és kismedencei ultrahang előtt 6 órán át nem szabad táplálékot fogyasztani.

Folyadékok közül szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet lehet inni, azt viszont bőséggel. A folyadékbevitel rendkívül fontos, a vizsgálathoz telt hólyag szükséges.

Az ultrahangot megelőző napon kerülendő a puffasztó ételek fogyasztása!

Cukorbeteg páciensek vizsgálat előtt jelezzék betegségüket, hogy munkatársaink a legoptimálisabb időpontot tudják biztosítani és további tanácsokkal ellátni.

Mikorra várható az eredmény?

Az ultrahangos vizsgálatot követően páciensek a kiértékelt leletet azonnal megkapják nyomtatott formában és e-mailben is.

Minőség és biztonság

Samsung ultrahang

Minőség és biztonság

A Szegi Medical Centerben csúcskategóriás Samsung HS60-as 5D ultrahang készülékkel végezzük a vizsgálatokat, mely jelenleg az egyik legkorszerűbb diagnosztikai szolgáltató eszköz hazánkban.

Az aktuálisan hatályban lévő koronavírus elleni intézkedéseket maximálisan betartva várjuk a hozzánk látogató pácienseket! A maszk viselése kötelező.

Orvoscentrumunkban kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az összes felületet (kilincsek, kapucsengő, székek, asztalok) fertőtlenítőszerrel tisztítsunk.

Minden egyes helységünkben klinikai légtisztítórendszer működik, továbbá Airfree légfertőtlenítőt használunk, mely zajtalanul semlegesíti a levegőben található szennyező- és allergén anyagokat, így a vírusokat is.

Áraink

Az ultrahangos vizsgálat ára 24.000 forint, mely magába foglalja a konzultációt is. Amennyiben további vizsgálatok elvégzésére kerül sor, orvosaink készséggel állnak rendelkezésre.

Foglalj egyszerűen és hatékonyan időpontot az alábbi gombra kattintva!

Foglaljon időpontot Radiológiai Szakrendelésre

Szegi Medical Center