Izzadás ellen – Így ér véget a verejtékes küzdelem

Izzadás ellen – Így ér véget a verejtékes küzdelem

Mit tehetünk a túlzott izzadás ellen? Hisz bár az izzadás egy teljesen természetes élettani folyamat, sok esetben lehetnek olyan szélsőséges esetei, amelyek megkeserítik az életünket. Ebben lehet segítségünkre az izzadásgátló kezelés.

Ahhoz azonban, hogy mélyebben megértsük és átlássuk az izzadásgátló kezelést, egy-két dolgot meg kell értsünk. Kezdjük az alapoktól!

Mikor és miért izzadunk?

Az izzadás vagy verejtékes a hőszabályozás azon része, amikor a hőleadás általános módjai már nem biztosítanak védelmet a szervezet számára. 

Vagyis amikor a kondukció (elvezetéses hőleadás), a radiáció (hőkisugárzás), a konvenció (áramlásos hőleadás) és az evaporáció (párolgás) “csődöt mondanak”, a szervezetnek nem marad más megoldása, mint izzadni.

Az izzadtság a bőr mirigyeiből kiválasztott folyadék. Mennyisége nagymértékben függ egyéni adottságainktól.

Fokozott izzadás - Ez állhat a háttérben

Gyakran tapasztalható jelenség, hogy se a fizikai teljesítmény, se az időjárás nem lehet az oka az izzadásnak. Ilyen esetekben leggyakrabban az alábbi okokra gyanakodhatunk.

  • Pajmirigy-túlműködés

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, megváltozik a test hőszabályozó képessége. A fokozott anyagcsere-folyamatok miatt túlzott izzadás alakulhat ki akár nyugalmi állapotban is. Emiatt nem könnyű különbséget tenni a nyári hőségben, hogy a fokozott izzadás okozója csupán az “árnyékban 35 fok” jelensége vagy épp a pajzsmirigy-túlműködés. Amennyiben ehhez indokolatlan fogyás, felborult menstruációs ciklus, szapora szívverés vagy álmatlanság társul, mindenképp fordulj endokrinológushoz!  

  • Cukorbetegség

A hipoglikémia - vagyis amikor a vércukorszint a normál tartomány alá süllyed - okozhat fokozott izzadást. A diabétesz károsíthatja azokat az ereket és idegeket, amelyek az izzadságmirigyekben találhatók. Megfelelő táplálkozással és odafigyeléssel ez kordában tartható, azonban a cukorbetegek számára kiváltképp fontos, hogy odafigyeljenek testük melegség érzetére és hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot mindig elfogyasszák. - házon

  • Menopauza

A menopauza időszakát minden hölgy másképp éli meg. Van, aki enyhe, szinte alig észrevehető tünetekkel vészeli át, míg más majd belebolondul a tünetegyüttesbe, melyek közül a köznyelvben is a legismertebb a hőhullám. Ezek sajnos hirtelen keletkeznek, nem lehet rájuk felkészülni. 30 másodperctől 10 percig tarthatnak, erős hőségérzéttel és kipirosodással járhat, amit erőteljes verejtékezés és izzadás követ. Ha úgy érzed, hogy a menopauza tünetei túlságosan extrémek, mindenképp fordulj szakemberhez!

Amennyiben nem tudod, mi okozhatja a fokozott izzadást, keresd fel szakembereinket, akik elvégzik a szükséges vizsgálatokat, és felállítják a diagnózist!

Ezek csupán a leggyakoribb kórképek, számos egyéb tényező állhat a fokozott izzadás hátterében. Többek között túlzott koffein-vagy alkoholbevitel is okozhat extrém izzadást, ahogy egyes gyógyszerek és drogok mellékhatásaként is jelentkezhet. 

No de a stresszt sem szabad alábecsülni!

Az izzadás lelki okai

A túlzott mértékű stressz súlyosabb esetben pánikrohamokat is kiválthat, aminek a verejtékezés is a velejárója. Egy-egy gyengébb lefolyású pánikrohamnál “csupán” a tenyerünk és a hónaljunk kezd hirtelen verejtékezni.

Elsősorban szintén lelki oka lehet annak, ha reggelente “verejtéktócsában” ébredünk. Az éjjeli izzadással akkor ajánlott szakemberhez fordulni, ha egyébként minden tényező adott lenne egy jó alváshoz: megfelelő a hőmérséklet, nem túl meleg a takaró, nem gyötörnek rémálmok.

Az éjjeli izzadást a szaknyelv éjszakai hyperhidrózisnak nevezi és nem csupán lelki okai lehetnek. Amennyiben viszont a különböző laborvizsgálatok eredményei nem utalnak szervi megbetegedésre vagy diszfunkcionális működésre, úgy érdemes felkeresni a problémával egy pszichoterapeutát.

A hyperhidrózisnak azonban nem csak éjszakai formája létezik.

A túlzott izzadás megközelítőleg az emberek 3 százalékát érinti, férfiakat és nőket egyaránt. 

100 emberből tehát legalább 3 embernek teszi pokollá az életét a fokozott izzadás. Ilyenkor pánikszerűen törhet elő belőlünk a kérdés:

Mit tehetek izzadás ellen?

A fokozott izzadás jelentős mértékben rontja az érintettek önbecsülését, magabiztosságát. Ez pedig kihat szociális életükre és a pszichéjükre is, innentől kezdve pedig egy ördögi körben találják magukat. A fokozott izzadást meg kell szüntetni, nincs mese!

Vannak olyan erősebb izzadásgátló készítmények, amiket csak orvos tud felírni. Ezek hatékonyak lehetnek, de nem mindenkinél, sok esetben ugyanis bőrirritáció, viszkető vagy égető érzés jelentkezhet.

A legjobb megoldás izzadás ellen

A Szegi Medical Centerben a legkorszerűbb technológiát alkalmazzuk: rádiófrekvenciás kezelést (Alma Laser ZERO fej) innovatív krioterápiával kombinálva (Accent RF).

A verejtékmirigyek működésének blokkolásával kínálunk tartós és fájdalommentes megoldást a fokozott izzadásra.

Mit érdemes tudni az izzadásgátló kezelésről?

  • Egy kezeléssorozat 1-4 alkalomból áll és a kezelések között általában 2 hét telik el.
  • A kezelés semmilyen külsérelmi nyommal  vagy mellékhatással nem jár.
  • A kezelések előtt a kezelendő területet leborotváljuk.
  • 24 órával a kezelések előtt nem javasolt dezodor vagy egyéb kozmetikum használata.

A kezelés egy hideg ciklussal kezdődik, a bőr hőmérséklete fokozatosan csökken +5 és -5 Celsius-fok közé. A verejtékmirigyek ezen az alacsony hőmérsékleten kerülnek elpusztításra, majd a melegítő ciklus alatt tovább károsodnak a verejtéksejtek, ezzel is csökkentve az izzadság mértékét.

Mint ahogy azt már említettük, az izzadás élettanilag fontos és természetes folyamat, ezért a kezelés nem megszünteti, csak egészséges szintre csökkenti a verejtékezést.

Kérdésed van az izzadásgátló kezelésről?

 A Szegi Medical Center munkatársai ingyenes konzultációt biztosítanak számodra!  Keress minket bizalommal e-mailben vagy telefonon! Ide kattintva megtalálhatod elérhetőségeinket.

Szegi Medical Center